Induskulturen

Den tidigaste hinduiska perioden kallas för Induskulturen och dateras till ungefär 3000-1750 f.Kr. Den hade sitt centrum kring floden Indus som ni ser på bilden intill. Floden gav senare namnet hinduism. I Induskulturen fanns en kult med heliga djur som tjurar, elefanter och ormar, men också heliga växter. Folk offrade till gudarna för att bli med barn, få mycket boskap och få ett hälsosamt och friskt liv.

Kring mitten av 1700 f.Kr faller denna flodcivilisation. I staden Mohenjodaro tycks slutet ha varit dramatiskt; skelettfynd på gator och torg tyder på en avgörande katastrof
. Forskarna vet inte varför, men en teori kan vara att floden Indus flöde ändrades, enligt en annan berodde kulturens fall på att de s.k arierna invandrade och erövrade området. Arierna talade ett indoeuropeiskt språk. Order arier betyder för övrigt ädel eller stolt. De tre högsta indiska kasterna (brahminer, krigare och hantverkare) skulle enligt denna teori härstamma från arierna, medan den lägsta kasten shudras skulle härstammar från de erövrade folken. Efter upptäckten av den tidigare högstående induskulturen blev det omöjligt att hävda att de tänkta offren för ariernas invasion skulle vara kulturellt lägre stående än dessa. Invandringen skulle skett under en sådan lång tid som 500 år.

Tidig vedisk tid

 

Floden Indus


Två steatitsigill med skrivtecken.